top of page
  • Forfatterens bildefranck

Steazzi i Ungarn: Péter Deák og Sopron FAC 1900 SE

Kan du presentere deg selv, laget og klubben din?

Jeg er Deák Péter, 24 år gammel, for tiden bosatt i Sopron-regionen. Først og fremst vil jeg uttrykke min takknemlighet for muligheten til å bidra til denne artikkelen. Det er en enorm opplevelse og privilegium å skrive om programmet, klubben og meg selv.


Jeg ble født i Szeged i 1999 og begynte å spille håndball som en hobby i en alder av 7 år. Noen år senere ble jeg offisielt registrert som spiller. Jeg avanserte gjennom alle aldersgruppene, spilte i Youth I. Division og NB2 i en lengre periode. Etterpå førte studiene mine meg til Győr, der jeg begynte å spille for et lag i NB2-divisjonen. Ivrig etter å utforske ulike aspekter av håndball, kastet jeg meg først inn i dommerverdenen. Jeg forfulgte dette aktivt i 3 år før jeg gikk over til trenerrollen. Jeg utviklet en dyp lidenskap for coaching og fullførte "D"-lisensen ved det nasjonale treningssenteret til den ungarske håndballforbundet (MKSZ-NEK), etterfulgt av å oppnå "C"-lisensen. Etter endt opplæring ble jeg med i Sopron, der jeg for tiden jobber som trener.


Min håndballkarriere i Sopron begynte takket være en virkelig god venn av meg, Szabolcs Mittler. Det er viktig for Soproni FAC 1900 SE å gjenopplive håndballens popularitet i Sopron og omegn. Derfor gjennomgikk håndballseksjonen til Soproni FAC 1900 SE en transformasjon i juni 2022, med Szabolcs som leder for seksjonen. Vi ble venner under trenerutdanningen, og han er ingen fremmed for håndball, etter å ha spilt i ulike divisjoner i årevis. I tillegg tjenestegjorde han som hovedtrener for Szany SE sitt kvinnelag her i Győr-Moson-Sopron fylke, og oppnådde betydelige suksesser gjennom årene. Szabolcs er en ekstremt snill, tålmodig, presis og flott person. Jeg deler hans presisjon, mentalitet og dedikasjon, noe som gjør samarbeidet vårt veldig enkelt.

Peter Deak and Szabolcs Mittler
Szabolcs Mittler (avdelingsleder) og Péter Deák (trener)

I 2022/23-sesongen lanserte vi vellykket et kvinnelag for voksne i mesterskapet. I år, for 2023/24-sesongen, klarte vi å starte et herrelag for voksne og et kvinnelag for ungdom i ligaen, i tillegg til kvinnelaget for voksne. Utover ligaen jobber vi også med aldersgruppene U8-9 og U13, der sistnevnte har et betydelig antall deltakere idet året nærmer seg slutten. For øyeblikket er det 85-90 registrerte spillere i seksjonen, og vi har som mål å øke dette til 100-110 ved slutten av sesongen.


Jeg er for tiden hovedtrener for kvinnelaget for ungdom, med Szabolcs Mittler som assistenttrener. Fjoråret støttet jeg Szabolcs som assistenttrener for kvinnelaget for voksne. Jeg jobber for øyeblikket med et lag på 14-18 spillere. Blant dem er det de som har spilt håndball før, mens andre nettopp begynner å utforske denne sportens verden. Det utvikler seg et flott kameratskap og lagspirit, og jeg tror kontinuerlig trening og kamper vil føre til de ønskede resultatene.


Hvordan vil du beskrive ungarsk håndball?

Den ungarske håndballen har en lang og rik historie, og har produsert mange fremragende spillere som er anerkjent over hele verden innen sporten. Sportens styrke ligger delvis i utviklingen av unge talenter, der det blir viet betydelig oppmerksomhet til den tekniske og taktiske utviklingen av unge spillere. Klubber og akademier vektlegger å utfolde potensialet til talentfulle spillere og skape et konkurransedyktig miljø.


Tradisjonelt sett har både herre- og damelandslagene til Ungarn vært sterke, og deltatt jevnlig i internasjonale turneringer som European og World Championships, samt OL. Damelandslaget har tjent mange europeiske og verdensmesterskapsmedaljer, noe som viser enestående talent og trenerkompetanse. Herrelandslaget har også hatt suksess på den internasjonale scenen, og samlet flere medaljer gjennom årene.


Den ungarske håndballfansens lojalitet og lidenskap skaper en enestående atmosfære under hjemmekampene. Sportens popularitet fortsetter å vokse, spesielt blant yngre generasjoner. Den profesjonelle tilnærmingen til sporten og engasjementet fra trenerne bidrar til utviklingen og suksessen til spillerne.


Håndball forblir en av de ledende idrettene i Ungarn og spiller en avgjørende rolle i landets sportskultur. Profesjonelle og spillere er dedikerte til sporten, og jobber kontinuerlig mot forbedring og suksess. Basert på resultater og tradisjoner er ungarsk håndball en sport som er i stand til å oppnå fremragende suksess på den internasjonale scenen.


Sopron handball team, Hungary
SFACs håndballag for voksne kvinner sesongen 2023/24

Hvilke lag ser du opp til som inspirasjon i den ungarske ligaen (både mannlige og kvinnelige)?

Jeg følger hovedsakelig herremesterskapet i den ungarske håndballen, men når det gjelder Champions League-kampene, ser jeg på både kvinnenes og herrenes divisjoner og prøver å lære. På kvinnenes side legger jeg spesiell vekt på Győri Audi ETO KC og streber etter å hente inspirasjon både fra spillerne og trenerteamet. Det er viktig for meg å forstå ulike "systemer", da dette ikke bare hjelper meg med å utvikle mitt eget spill, men også spillestilen og mentaliteten til laget mitt. Jeg har sett flere angreps-/forsvarsvariasjoner under kamper som jeg har skrevet ned og modellert, med tanke på hvordan jeg kunne anvende denne kunnskapen.


På herresiden følger jeg både Telekom Veszprém og OTP-Bank Pick Szeged i håndballagene både i Champions League og i det ungarske mesterskapet. Jeg henter mange ideer fra begge lagene, enten det er gjennom TV-sendinger eller direktesendte kamper.


Hva slags statistikk bruker du mest under en kamp og mest etter en kamp, og hvorfor?

Jeg vil gjerne svare på begge spørsmålene sammen. I begynnelsen, da jeg begynte å ta trenerrollen mer alvorlig, analyserte jeg bare målvaktene til seniorlaget til Orosházi FKSE. Jeg undersøkte aspekter som hvor motstanderne skjøt fra, deres spillestil, osv.

Sopron team using Steazzi during the season

Later, the head coach at the time asked me to 'automate' his manual statistical table as much as possible. I created a primitive program that saved and recorded the location and number of shots for each player in the form of an image. However, this eventually became insufficient for me, and I began contemplating the further development of my own program.


Senere ba hovedtreneren på den tiden meg om å 'automatisere' så mye som mulig av hans manuelle statistikktabell. Jeg laget et primitivt program som lagret og registrerte stedet og antall skudd for hver spiller i form av et bilde. Imidlertid ble dette etter hvert utilstrekkelig for meg, og jeg begynte å vurdere videreutvikling av mitt eget program.


Jeg eksperimenterte med og brukte mange programmer, og arbeidet først med mitt selvlagde program i lang tid. Imidlertid, da jeg oppdaget Steazzi-programmet, viste det seg å være det beste valget for meg. Som med alle nye programmer begynte jeg å lære hvordan jeg skulle bruke det for å få mest mulig utbytte av det. Jeg kunne perfeksjonere programmet på ungarsk, og det første året som assistenttrener for kvinnelaget, brukte jeg det til å styrke kunnskapen min og nøye følge med på lagets prestasjoner. Det var en spesiell glede for meg å finne et program som tillot meg å spore skudd for både våre egne og motstanderens målvakter og utespillere, og gi positive og negative hendelser for laget både i angrep og forsvar (feil, defensive feil, vellykkede spill, osv.). Siden jeg begynte å bruke programmet, har jeg konsekvent anbefalt det til bekjente involvert i håndball.


Det var en kamp der jeg analyserte spillet på sidelinjen, observerte skuddene og evaluerte spillerprestasjonene. Jeg kunne overvåke lagets prestasjoner med hensyn til mål i en bestemt periode, bryte ned skytestatistikken for individuelle spillere og analysere positive og negative hendelser både i angrep og forsvar. Å forstå disse funksjonene bidro betydelig til lagets suksess.


Dette året har situasjonen endret seg, da jeg nå analyserer og vurderer kamper senere ved å utnytte de mange funksjonene som er tilgjengelige i programmet. For eksempel kan vi basert på motstanderens draktnumre avgjøre hvor en bestemt spiller på motstanderlaget sannsynligvis vil skyte ballen i en gitt situasjon. Med videointegrasjon kan vi klippe spesifikke scener og forberede målrettede øvelser eller til og med for neste kamp. Jeg kan nøye følge spillernes fysiske og mentale prestasjoner, time bytter for kommende kamper og forberede meg mer nøyaktig for de kommende kampene.


Vi integrerer gradvis dette statistiske analyseprogrammet i herrelaget og mitt eget lag også. I vårsesongen vil det være flere anledninger der spillerne mine vil få tilbakemelding om hvordan de presterte i kampen.


Til slutt, hva er lagets hovedmål for denne sesongen?

Hovedmålet for ungdomslaget denne sesongen er å bli et lag både på og utenfor banen. Jeg tror at hvis det er harmoni innad i et lag, vil vi kunne konkurrere mot enhver motstander, og resultatet av kampen kan også vende i vår favør. Jeg har sett eksempler på dette både i min trener- og spillerkarriere.


I tillegg til mitt eget lag ønsker jeg å formidle målene til avdelingslederen og hovedtrenerne for våre senior kvinner og herrehåndball-lag. Målet for kvinnelaget denne sesongen er å styrke lagets enhet både på og utenfor banen, med sikte på en sterk midtposisjon i mesterskapet. I herrelaget vårt er det å skape harmoni og utvikle spillernes tekniske ferdigheter primære hensyn.


Sofron handball club - Hungary


Photos by Zsombor Tóth

留言


bottom of page